https://youtu.be/zti18s_nmmMThird Base Of Moon kertoo että uutta materiaalia on tulossa 1- 1,5 vuoden päästä jos saadaan rahoitus kuntoon. Tarvitaan vähintään 250 000 $. Sen verran tuossa paljastettiin ettei USO olisi ainakaan kiveä.
Kohde sen verran syvällä että alhaalla pohjassa ehditään olla 15-20 min ja sitten tuleekin jo 1-1,5 tunnin dekompressioaika sukeltajille eli verenkierrossa oleva typpikaasu pitää hengitellä pois. Itsellä syvin dyykki on 51m ja ihan paineilmalaitteilla tuossa etelä-Päijänteellä joskus 1990-luvulla. Syvillä sukelluksilla käyteään ihan erilaista kalustoa. Yleensä suljetunkierron laitteita eli puhutaan "rebestä" näin ammattitermiä käyttäen.
Jos ette halua suututtaa harrastesukeltajia, niin jättäkää se " kauanko tolla happipullolla voi sukeltaa" kysymys kysymättä ihan kokonaan. Yleisin täyttökaasu kun on ihan tätä samaa ilmaa jota nytkin hengität tätä lukiessasi. Eli paineilmasäiliössä on sitä happea n.21 %. Se ei ole happisäiliö ettäs tiedätte. Happisäiliö on ihan erivärinenkin. Piti vähän päteä tässä kun jotakin aiheesta tiedän. Eli 10 l säiliössä voi täyttöpaine olla 200 tai 300 bar. Säiliön tilavuus x täyttöpaine. 10 l x 200 bar = 2000 l hengityskaasua. Sitten kun puristetaan 300 baariin niin asia muuttuu, kombressibiliteettikerroin muuttuu ja 10 litran säiliössä onkin vähemmän ilmaa. Muistaakseni teekkarisukeltajat laskivat että 300 bar x 10l säiliössä on ilmaa oikeasti n. 2 700 litraa. Ei siis 3000 litraa kuten voisi luulla. Mulla on tuollainen 10 x 300 bar säiliö vielä tallessa. En ole dyykannut enää vuosiin. Mutta varusteet on vielä tallessa. Olen siis aquanautti.
Kun hypätään kylmään veteen säiliön painemittari näyttää siellä vedessä heti pienempää lukemaa kun säiliö jäähtyy. Kauanko voi sukeltaa, riippuu syvyydestä, mitä tehdään, jos palelee, niin hengityskaasua kuluu heti enemmän silloin. 1990-luvulla tuli tuo Nitrox myös sukellusseurojen käyttöön. Eli kompuralla säiliötä täytettäessä säiliöön johdetaan myös puhdasta happea siinä samalla. Vaatii omat kurssit. Koska on olemassa räjähdysvaara kun on puhdasta happea käytössä. Tippa öljyä jostakin säiliöön ja kaboom!!!
Yleensä Nitrox sukeltajalla on 30-36 % happipitoisuus hengityskaasussaan. Tällä saadaan ns. Pidempi alttiinaoloaika eli voidaan sukeltaa pidempään kuin paineilmalla koska hengityskaasussa on vähemmän sitä typpikaaasua mukana. Sitten on vielä ns. Trimix hengityskaasu joka on kolmen eri kaasun seos. Syvällä ei voida käyttää typpeä, se on se vaarallinen kaasu laitesukeltamisessa. Typpinarkoosi eli sukeltajantauti halutaan välttää. Käytetään heliumia joka vaikuttaa äänihuuliin, tulee Mikki-Hiiri ääni sukeltajalle. Sitten happikaasua, yleensä paljon vähemmän kuin 21 % ja jokin kolmas kaasu vielä mukaan. Puhdas 100 % happi hengityskaasuna kun on myrkyllistä kovemmassa paineessa myös. Puhdasta happea käytetään kuitenkin tekniikkasukelluksessa ylöstullessa mutta ollaan jo lähempänä pintaa silloin. Kyllä on tieteellistä. Minullakin on avaruustähtitieteen professuuri ja sukellusveneen päällikkyys. Vitsi vitsi.
Myönnättekö nyt Oscarin mulle tai jonku muun palkinnon?
