Aqua vitae kirjoitti:Maanantaina alkaa koulu. Pitää totuttautua unirytmiin ja bullshit.
Uusimmassa Tiede-lehdessä käsiteltiin mm. sitä, kuinka murrosikäiset ovat luonnollisesti fysiologisesti aamuväsyneitä ja yövirkkuja ja täten ehkäpä koulujen pitäisi alkaa yksi tunti myöhemmin.
Mm. monet opettajat ovat vedonneet siihen, että ekalla tunnilla ei saa opettaa mitään "tärkeää", koska oppilaat eivät yksinkertaisesti ole hereillä.
Itsekin luin kyseisen jutun.. ja muistanpa että asiasta oli keskustelua jo kun olin ylä-asteella. Mistä onkin jo jokunen tovi. Täällä kun ollaan niin takapajuisia, että ei uskalleta tehdä muutoksia "vanhoihin hyviin tapoihin". Ennekin on toiminut niin saa toimia mualiman loppuun asti! Varsinkin kun näissä maidenvälisissä vertailuissa pärjätään niin hyvästi koulutuksen puolesta, niin eihän sitä kannata parantamaan mennä.
..ja tuohon arvosanahommeliin. Noh, pitää perua vähän edellisiä sanoja, uskalletaan näemmä sentään tehdä muutoksia.. joilla on todennäköisesti huono vaikutus oppimiseen.. On tosiaan kyllä melko vammasta toimintaa. En kyllä mitään etua tuossa hommassa näe. Minusta arvosteluasteikkona oli ihan toimivin peruskoulujen 4-10. Eihän se toisaalta juuri eroa kuin lukujen puolesta 1-5, mutta jotenkin tuntui paremmalta saada se kymppi kuin vitonen

Jokatapauksessa, arvosanoillahan olisi tarkoitus vähän sitä osaamista kuvata, jos tuolle 1-3 linjalle mennään niin samahan tuo olisi ollut vetää linja kunnolla perille asti, hyväksytty tai hylätty.. ja huomata sitten mitenkä mukavasti opiskelijoiden motivaatio tipahtaa rimanheiluttelun tasolle. Ei ainakaan itseäni hyväksytty/hylätty kurssissa huvita ylimääräistä työtä, kun on olemassa kursseja joissa pitää jotain tehdäkin arvosanan eteen.
Noh, jospa sitä ei tarvitse tällä linjalla pitkään nuokkua niiden kansainvälisten vertailujen kärjessä, voisivat muuttaa koulujen alkamisajan tunnilla aikaisemmaksi, aamu kuuteen, kun nyt vauhtiin ovat päässeet.
Tulipas tässä vielä vähän lisääkin epäkohtia koulujen uudemmista linjauksista. Käsittämätöntä, että nykyään sitten karsitaan/jätetään pois myös liikunta (ja vähennetty vissiin myös taiteellisia aineita: musiikkia ja kuvaamataitoa yms.?).. Siis nythän liikuntaa nuoret tarvitsisivat kipeämmin kuin koskaan, tietokone-/konsolisukupolvi on tullut, ja osaa ei saa irti penkistä sorkkaraudallakaan.. ja samaan aikaan hämmästellään kuin vuosi vuodelta liikuntatestien tulokset laskevat esim. armeijassa kuin lehmän häntä.. Kyllähän keskivertonuorukainen informaatiota saa koulussa ja kotona tietokoneen ääressä niin, että sitä tulee ovista ja ikkunoista, mutta liikunta onkin toinen juttu. Ei sillä älyttömällä tietomäärällä tee yhtään mitään, jos on työkyvyttömyyseläkkeellä ennen kuin koulusta töihin asti selviää.
Eli tehdään päätöksiä juuri päinvastoin, kuin mitä olisi tarve. Jos sitä tietoa pitää tosiaan saada niin tajuttoman paljon tungettua ihmisten päähän koulun penkillä, niin olisi edes valinnanvaraa ja erikoistumista aiemmin.. wikipedia on keksitty sitten nippelitietoa varten mitä voi tarvita.
Onneksi sentään nykyinen trendi on tupakoinnin & ryyppäilyn vähentyminen, niin sillä on sentään positiivisia vaikutuksia, mutta silti, ei niiden pois jättäminen liikuntaa korvaa.